Angol vagy bécsi keringő nyitótáncként?

Sokszor kérdezitek, hogy melyik keringőt javasoljuk: bécsi vagy angol keringő legyen? Ismerjétek meg a két táncot, olvassátok el az alábbi összehasonlítást és a táncok rövid leírását. Természetesen az első órán segítünk a választásban,  foglalj időpontot itt.  

(A bécsivel kezdeném, mert az a régebbi és az angol abból alakult ki)

BÉCSI KERINGŐ:

bécsi keringő (ismert német nevén Wiener Walzer) a mai társastáncok közül a leghagyományosabb. Neve a német „waltzen” (forogni, keringeni) szóból származik, a XVI. századtól ismertek hasonló táncok, elsősorban német nyelvterületen.

¾-es ütemre táncolják, azaz egy ütemen belül három lépést tesznek a táncosok. Zenéjében gyors, egyenletes, általában sok benne a vonós hangszer, ami szépen festi alá a lendületes mozgást.

 

ANGOL KERINGŐ:

Az angol keringő  az 1920-as évek elején Angliában alakult ki a bécsi keringőből. Az első, azonnal észrevehető különbség: az angol keringő lassúbb, mint a bécsi keringő. Erre utal angol elnevezése is (slow waltz). Elegáns, változatos tánc.

¾-es ütemre táncolják ezt is. Zenéje jelentősen eltér a bécsi keringőjétől: szentimentális, romantikus muzsika.  

 

 

 Legalapvetőbb különbségek a két tánc között:

ANGOL KERINGŐ

BÉCSI KERINGŐ

lassabb tempójú gyorsabb pattogósabb tempójú
lassúsága miatt romantikusabb hangulatú gyorsabb tempója miatt virtuózabb
a tempó lassúsága miatt kevesebb lépéskombináció fér bele a koreográfiába a tempó gyorsasága miatt több lépéskombináció fér bele a koreográfiába
lassú mozgások jellemzik gyorsabb mozgások jellemzik
   

  

Cikk megjelenése: 2018-07-25 Írta: Gellai Tamás

 

Te melyiket választanád? Gyakori kérdés, hogy mit ajánlunk a vőlegénynek: zakóban vagy anélkül táncolják a nyitótáncot?  

Végezd el a következő egyszerű tesztet: állj a tükör elé, vedd fel a zakódat, gombold be és emeld fel a kezed oldalra. Mit látsz a tükörben? A válltömés felmászott a nyakba, a gombolás elkezdett felfelé húzódni. Most próbáld ki ugyanezt a mellénnyel. Az esküvői mellényeknél a vállrész szabad, tehát ha kitesszük oldalra a kezünket, akkor a mellény csak nagyon ritka esetben mozdul el eredeti helyéről. A zakó nagyon elegáns, azonban a mai zakók szűkített fazonja nem a táncra, vagy nagyobb mozdulatok kivitelezésére lett kialakítva. Így az én tanácsom, ha a kettő közül kell választanom: a mellény marad! 

Cikk megjelenés: 2018-07-22 Írta: Gellai Tamás

Sokszor kérdezik a jegyesek, hogy milyen cipőt javasolunk a tánchoz. Az első és legfontosabb dolog, hogy kényelmes legyen, hisz elég sok időt kell majd állni, táncolni, mozogni benne. Igencsak meg tudja keseríteni az esküvőt egy rosszul kiválasztott, kényelmetlen lábbeli. Az urak és a hölgyek is sokszor elkövetik azt a hibát, hogy csak az esküvő előtt egy nappal próbálják fel kiválasztott cipőjüket, s akkor jönnek rá, hogy töri a lábukat. Javasoljuk, hogy az esküvő előtt legalább egy héttel minden nap kicsit hordjátok a cipőt.  Használhatjátok a táncórán is, hogy ne érjen meglepetés később. Koszolódás ellen húzhattok rá egy zoknit.

A hölgyeknél fontos kérdés, hogy magassarkút vagy lapos talpút válasszanak-e. Gyönyörű cipő költemények vannak már a boltokban, nem is olyan horror áron, de a magassarkú cipőt azon hölgyeknek ajánlom, akik rendszeresen járnak magassarkúban és hozzá van szokva a lábuk a nagyobb megterheléshez. Könnyen kerülhet a menyasszony kellemetlen helyzetbe, ahogyan remegő lábakkal próbál egyensúlyozni a magassarkú cipőben. Ha a menyasszonynak nincs gyakorlata a magassarkú cipők viselésében, azzal sincsen semmi gond, hisz a mai világban teljesen elfogadottak a lapos talpú cipők, vagy akár a vadabb, trendi tornacipős megoldás is. Válassz bármilyen cipőt is, a legfontosabb dolog minden esetben a kényelem.

Cikk megjelent: 2018-07-19, Írta: Gellai Tamás

Az esküvő közeledtével, mikor már tudjuk, hogy milyen színű lesz a szalvéta és a dekor függöny, kiválasztottuk az ételt és az összes virágot, merül fel sokszor: jaj, nem intéztünk tánctanárt! Hogy ne kelljen az utolsó pillanatban kapkodni, segítünk, hogy szervezd a az esküvői tánctanulást.

  • Esküvő előtt minimum egy hónappal, ha kényelmesebben szeretnétek haladni, akkor két hónappal korábban kezdjetek neki a tánctanulásnak.
  • Nézegessetek a neten különböző esküvői tánc videókat, hátha valamelyik zene vagy táncstílus megtetszik.
  • Beszélgessetek a pároddal, hogy ő mit szeretne. Nem kell kész zenével, táncstílussal érkezni az első táncórára, de fontos, hogy megegyezzetek, lassú vagy gyors tácot szeretnétek, egy vagy két táncot, modern legyen vagy hagyományosabb stílusú, vicces vagy romantikus.
  • Ha két táncot szeretnétek, számoljatok vele, hogy több órára lesz szükségetek
  • Ha nyitótáncnak keringőt terveztek, érdemes gondolkodni előre, hogy angol- vagy bécsi keringőt szeretnétek. A két táncról itt olvashattok részleteket (link)
  • Ha hozzátok a zenét, tanáraink segítenek, milyen táncot lehet rá táncolni
  • Keressetek a internet segítségével megbízható, számotokra szimpatikus tanárt, Vigyázz! Nem biztos, hogy mindig a legolcsóbb a legjobb!
  • Hívjátok fel a tánctanárt, egyeztessetek időpontot az első alkalomra, amely normál esetben egy ingyenes találkozó, ahol megbeszélitek, hogy mit szeretnétek, vagy tanácsot kérhettek
  • A személyes találkozón időpontot egyeztettek az első órára, ahonnan már egyenes az út a nagy napig és egy fantasztikus esküvői produkcióig

Tanáraink segítenek megalkotni és megtanulni a számotokra ideális táncot, keressetek minket bizalommal!

Cikk megjelenése: 2018-07-19 Írta: Gellai Tamás

Olvass minket rendszeresen, ha az esküvői táncok iránt érdeklődsz. Találsz cikkeket az általános kérdésekről, és visszalátogathatsz időről időre, folyamatosan közlünk újdonságokat, aktualitásokat. Böngészhetsz a gyakori kérdések, legújbb trendek, hírek, érdekes esküvői videók és sok más fontos vagy szórakoztató téma között, reméljük, megtalálod a választ minden kérdésedre. Ha mégis marad kérdésed, keress minket …. e-mail címen.

Jó böngészést kívánunk és sok boldogságot!

Az Esküvőitánc.hu csapata

Cikk megjelent: 2018-07-19 Írta: Gellai Tamás